Home / Over ons

Beton

Een betonnen keukenblad is momenteel erg populair. Beton geeft een tijdloze, warme en robuuste ‘look and feel’ aan uw keuken.
Een werkblad van beton wordt in de werkplaats geheel met de hand gemaakt. De productie start met het storten van het betonmengsel in een op maat gemaakte mal. Het beton wordt hierna gewapend. De bewapening voorkomt breukgevaar. Na het storten en verdichten moet het keukenblad uitharden.
Het vergt veel kennis en kunde om een kwalitatief goed keukenblad van beton te maken. Wij werken samen met een Nederlandse leverancier die zich al tientallen jaren heeft bewezen in het maken van kwalitatief goede betonnen aanrechtbladen.
Een keukenblad van beton vergt meer oplettendheid dan een aanrechtblad van keramiek of composiet.  Wanneer u kiest voor een betonnen werkblad dan moet u ervan bewust zijn dat het werkblad na enige tijd een doorleeft uiterlijk krijgt. Met het juiste onderhoud en voldoende oplettendheid heeft u lang plezier van uw betonnen keukenblad.

Eigenschappen van een betonnen keukenblad

  • De oppervlakte van het betonnen blad is, anders dan u misschien vermoedt, erg vlak en vertoond weinig reliëf. Dit komt door de gepolijste afwerking van het blad. Het materiaal is krasvast, slijtvast en stootvast  maar het blijft een poreus product. Wij raden aan om altijd een snijplank te gebruiken en niet direct op het werkblad te snijden om krassen te voorkomen.
  • Beton heeft een zuigende eigenschap. Dit betekent dat het gemakkelijk vloeistoffen opneemt. Om deze zuigende werking tegen te gaan worden al onze betonnen werkbladen voorzien van diverse beschermlagen om de invloed van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. De beschermlaag zorgt er voor dat een vloeistof minder snel in het product trekt. De kans dat het oppervlak wordt aangetast door vloeistoffen blijft, zeker wanneer de vloeistof voor langere tijd op het keukenblad heeft gelegen. Vloeistoffen dienen dus zo snel mogelijk te worden verwijderd.
  • Een onbehandeld betonnen aanrechtblad is hittebestendig. Vermijd echter contact met warme voorwerpen omdat dit de beschermlaag van het betonnen aanrechtblad kan beschadigen. De impregneerlaag wordt hierbij dof. Een grote temperatuurverandering kan thermoshock veroorzaken. Het keukenblad kan hierdoor scheuren. Gebruik dus altijd een onderzetter voor uw hete pannen.